Почетна > Свет
Свет

Састанак министара одбране НАТО о јачању источног крила

Министри одбране НАТО окупили су се данас на састанку у Бриселу како би разговарали првенствено о јачању снага дуж источне границе Алијансе у контексту руских војних активности у Украјини.
Фото: Танјуг/AP Photo/Olivier Matthys

Састанак министара одбране одржава се уочи самита НАТО 29. и 30. јуна у Мадриду на којем ће чланице покушати да одреде курс Алијансе за наредне године.

Као одговор на руску инвазију у Украјини, НАТО је разместио више од 40.000 војника под својом директном командом, углавном на источном крилу.

Генерални секретар Јенс Столтенберг рекао је да ће савезници одлучити о могућностима њиховог дугорочног ангажовања како би се осигурало да НАТО може да „одбрани сваки педаљ територије Алијансе“, преноси АП.

Немачка је већ најавила планове о јачању ангажовања у Литванији, а Француска жели да повећа присуство у Румунији где планира размештање 1.000 војника и тенкова до краја године.

На данашњем састанку у Бриселу биће речи и о потреби за већим војним издвајањима, најавио је Столтенберг, као и о настојањима Шведске и Финске да уђу у НАТО.

Столтенберг је такође поздравио одлуку САД да пошаљу додатних милијарду долара војне помоћи Украјини и поручио да су чланице НАТО спремне да наставе са суштинском подршком тој земљи.

Glavni ruski pregovarač: Moskva je spremna za nove pregovore

Преузмите андроид апликацију.