Почетна > Свет
Свет

Састанак лидера технолошких корпорација и чланова Конгреса на тему регулативе АИ

Лидери америчких технолошких корпорација, укључујући директора компаније Тесла Илона Маска, извршног директора Мете Марка Закерберга и других, састали су се са члановима америчког Конгреса на Капитол Хилу и са њима разговарали о предлозима регулатива које би требало да се примене на вештачку интелигенцију (АИ).
Фото: Танјуг/AP Photo/Jacquelyn Martin

“За нас је важно да постоји судија. Регулатор је потребан како бисмо били сигурни да компаније предузимају кораке у интересу безбедности шире јавности“, рекао је Маск, преноси Ројтерс.

Сенатор из Њу Џерсија Кори Букер рекао је да су се сви учесници сложили да „влада има регулаторну улогу“, али да ће креирање конкретних закона представљати изазов.

“Почињемо са огромним, сложеним и виталним подухватом: изградњом темеља за двопартијску политику према вештачкој интелигенцији коју Конгрес може да усвоји. Конгрес мора да има улогу у томе, јер без Конгреса нећемо у потпуности искористити предности вештачке интелигенције, нити умањити њене ризике“, рекао је демократски лидер већине у америчком Сенату Чак Шумер у уводној речи на састанку.

Ројтерс наводи да чланови Конгреса настоје да уведу регулативу за производе АИ попут лажних видео снимака, мешања у изборе, и сајбер напада на критичну инфраструктуру.

У марту су Маск и група експерата за вештачку интелигенцију позвали на шестомесечну паузу у развоју система АИ моћнијих од система “ОпенАИ ГПТ-4“.

Међу осталим учесницима јучерашњег састанка били су извршни директор компаније Нвидиа Јенсен Хуанг, извршни директор ИБМ Арвинд Кришна, као и бивши извршни директор Мајкрософта Бил Гејтс.

Ruska PVO oborila 11 ukrajinskih dronova iznad Krima

Преузмите андроид апликацију.