Почетна > Србија
Србија

Сасе: Немачка забринута због ескалације на КиМ

Немачка је забринута због ескалације ситуације на КиМ и позива обе стране да пронађу компромисно решење, истакла је данас портпаролка Министарства спољних послова Немачке Андреа Сасе.
Фото: Танјуг/Канцеларија за КиМ

„Могу рећи да ескалацију односа Косова и Србије, а о томе је реч, пратимо са великом забринутошћу. Видели сте можда да се о томе јасно изјаснио високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ у име свих чланица. Подржавамо те напоре које је изнео Борељ у вези деескалације стања између Србије и Косова. Такође подржавамо свом снагом и напоре специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака“, рекла је Сасе на конференцији за медије.

Она је подсетила да је званичан Берлин у више наврата рекао да је неопходно да се у односима тзв. Косова и Србије мора престати са гледањем у амбис рокова који истичу.

„О таквом року је сада реч. Ради се о томе да сада мора да се постигне компромис. Наш хитан апел за обе странке у конфликту је да се уздрже од даље ескалације и да се ситуација реши директним разговорима о овом конфликту“, казала је Сасе.

Портпаролка немачке владе Кристијане Хофман указала је да је и на Самиту Берлинског процеса, а то је на крају рекао и канцелар Олаф Шолц, наглашено да је неопходно да дође до споразума и да се на томе мора радити, уз велико стрпљење и пуном снагом.

Заједно са Француском и другим европским партнерима, Немачка ће настојати да се одрже разговори и да се постигне напредак, рекла је Хофман.

На констатацију новинара да је немачка влада апеловала да се одлука о регистарским таблицама за сада не примењује и питање да ли постоје разговори са Приштином како би то прихватили, Хофман је казала да је тренутно фокус на разговорима.

Španija: Ostajemo pri stavu da ne priznajemo Kosovo

Преузмите андроид апликацију.