Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Шарени тренд „допаминске моде“ завладао светом

Шарено, весело и у свим могућим бојама – тако изгледа прозвани „допамински тренд“ у одевању који је постао хит ове сезоне. Дакле, што више боја и дезена – то боље, небитно да ли је одећа или обућа у питању.
Фото: PexelsЛилия Крутько

Наиме, све је више модних едиторијала који као тренд 2022. године промовишу „допаминско облачење“ што подразумева одевање на начин који вам доноси радост и подиже расположење.

Веровали или не, модни стручњаци определили су се да сезону пролећа и предстојећег лета обележи што више боја на шта је директно утицала пандемија како би барем тако унели мало ведрине у нимало ведру свакодневицу.

Иначе, упадљиве боје од зелене, дречаво розе, плаве, љубичасте не само да привлаче пажњу и погледе, оне доказано подижи расположење.

Дуго се схватало да можемо имати психолошке везе са одређеним бојама. Текстура и стил могу побољшати расположење, а „допамински стил“ одевања позитивно утиче на расположење што је доказала и научна студија Хајоа Адама и Адама Галинскyја из 2012. године.

– Оно што носимо утиче на то како се осећамо толико да може да одреди наше мисли – каже психолог Карен Пине која саветује да је пролеће прави тренутак да заменимо тамне зимске боје и унесемо ведрину у свакодневицу.

Истраживачи то називају „заокруженом спознајом“ и заиста су открили да одећа може имати симболично значење које утиче на психологију и перформансе личности.

За многе људе, боје којима се окружују могу имати велики утицај на психу, а историјски гледано, боје су се користиле за лечење.

Древне цивилизације су користиле хромотерапију или колорологију која се и данас користи као холистички или алтернативни третман.

Психолог и мајстор реикија др Елен Албертсон истиче да, у контексту реикија, свака боја има другачију енергетску вибрацију и да је повезана са одређеним енергетским центром у телу.

На пример, црвена је повезана са осећајем утемељености и сигурности, наранџаста са емоцијама и креативношћу, а тегет са интуицијом.

Ako volite štikle, znamo kako da izračunate koja je visina savršena za vas

Преузмите андроид апликацију.