Почетна > Србија
Србија

Сарадња у области зелене енергије и енергетске ефикасности са УН

Mинистарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је са Микелом Телатин, директорком Канцеларије УН за пројектне услуге у Србији, о сарадњи у процесу енергетске транзиције, реализацији пројеката у вези са унапређењем енергетске ефикасности, као и повећању коришћења ОИЕ у производњи електричне и топлотне енергије.
сарадња
Фото: Pixabay/BLACKDOTENERGY

„Подизање енергетске ефикасности на националном нивоу и веће коришћење ОИЕ у производњи електричне и топлотне енергије представљају наше главне циљеве. Ово су јако изазовна и тешка времена свуда, а када је реч о електроенергетском сектору, Србија се суочава и са посебним проблемима које решавамо. Донели смо законодавни оквир и започели енергетску транзицију, али се и даље налазимо у првој фази и драго ми је да ћемо наставити заједно да радимо на убрзаној примени енергетске ефикасности и употребе обновљивих извора енергије и на националном, али и на локалном нивоу, односно на нивоу домаћинстава“, рекла је потпредседница Владе.

Михајловићева је истакла и да је Србија посвећена регионалној сарадњи и повезивању у енергетском сектору, наводећи да је у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“ формирана радна група која ће се бавити заједничким пројектима, пре свега када је реч о улагању у капацитете за производњу енергије који користе ОИЕ.

Повећање капацитета за производњу енергије из ОИЕ једини начин да се обезбеди сигуран и самодовољан електроенергетски систем, а да уједно чувамо животну средину.

Током састанка је разговарано и о заједничким акцијама у обезбеђивању подршке женама жртвама насиља како би по изласку из сигурних кућа добиле континуирану и дугорочну институционалну подршку, као и о пројектима заштите пољопривредних газдинстава у власништву жена, те јачању женског предузетништва на локалном нивоу.

„Влада Србије је посвећена унапређењу родне равноправности и од оснивања Координационог тела показујемо политичку вољу и у сарадњи са другим министарствима и институцијама, као и са невладиним сектором и међународним партнерима реализујемо пројекте који доприносе економском оснаживању жена, борби против насиља над женама и девојчицама, имплементацији планова на националном и локалном нивоу. Такође, желимо да родну компоненту укључимо и у енергетски сектор, посебно када је реч о енергетској ефикасности и укључивању жена у област ОИЕ“, рекла је Михајловићева.

Regionalno povezivanje u uslovima krize najvažnije za očuvanje stabilnosti

 

Преузмите андроид апликацију.