Почетна > Србија
Србија

Сарадња са САД на пројектима у области ОИЕ

Mинистарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са амбасадором САД у Републици Србији, Кристофером Хилом и председником компаније „Бехтел“ Стјуартом Џонсом о сарадњи Србије и САД на пројектима у области енергетике.
оие
Фото: Pexels/Pixabay

,,Поносна сам на сарадњу са компанијом „Бехтел“ у претходном ресору, кад смо започели изградњу Моравског коридора, који ће бити најмодернији и први дигитални ауто-пут у Србији. Верујем да постоје велике могућности за сарадњу и у области енергетике, посебно кад је реч о пројектима у области обновљивих извора енергије и прве хибридне реверзибилне хидроелектране Ђердап 3, чија би укупна инсталисана снага могла да достигне 2.400 МW, уз још 400 МW капацитета за производњу електричне енергије из ветра и сунца. Енергетска безбедност је најважнија тема за све земље у Европи тренутно, па и за Србију, и због нас је важно да напредујемо и у процесу енергетске транзиције и будемо много ефикаснији у градњи нових енергетских капацитета“, рекла је Михајловићева.

Џонс је рекао да је компанија „Бехтел“ заинтересована да детаљније сагледа могућности за сарадњу са Србијом у области енергетике, између осталог и кроз финансирање претходне студије изводљивости за пројекат РХЕ Ђердап 3.

Integrisani nacionalni plan za energetski bezbednu Srbiju i zdravu životnu sredinu

 

Преузмите андроид апликацију.