Почетна > Индекс
Индекс Нови Сад

Сарадња између УНС и Државног универзитета у Волгограду

Државни универзитет у Волгограду (ВолСУ), крајем децембра 2021. године упутио је позив истраживачима са Универзитета у Новом Саду да се пријаве за учешће, у оквиру програма Megagrant Министарства науке и високог образовања Руске Федерације.
Фото: Градске инфо

Након онлајн састанка ректора Универзитета у Новом Саду проф. др Дејана Мадића, проректора за међународну сарадњу проф. др Сабине Халупке-Решетар и шефа Канцеларије за међународну сарадњу УНС-а Иване Вујков са руководством Државног универзитета у Волгограду, врло брзо је организована плодна сарадња са руским партнером, уз заједничко писање пројеката експерата са обе стране.

Тим поводом, 13. јануара 2022. године одржан је састанак на коме су утврђени циљеви конкретног пројекта за који ће се аплицирати у оквиру позива Мегагрант за сарадњу руских универзитета са водећим истраживачима и научно-образовним институцијама.

Састанку су присуствовали први проректор ВолСУ проф. др Валентин Дзедик, шеф Канцеларије за међународну сарадњу ВолСУ Марина Фадеева, професор теоријске физике са ВолСУ проф. др Николај Лебедев, као и доценти др Сања Армаковић и др Стеван Армаковић са Природно-математичког факултета УНС.

Проф. др Валентин Дзедик је најпре упознао истраживаче са Природно-математичког факултета УНС са основним информацијама у вези позива Мегагрант.

У претходном периоду је утврђено да истраживања др Лебедева са ВолСУ и др Сање Армаковић и др Стевана Армаковића са УНС-а имају доста заједничких тачака, те да постоји велико интересовање за заједничко учешће на поменутом позиву.

На састанку су договорене даље активности у вези пријаве пројекта у оквиру позива Мегагрант, као и даље истраживачке активности у области науке о материјалима.

Циљ пројекта биће оснивање центра за компјутерско моделовање материјала у оквиру Државног универзитета у Волгограду.

У наредном периоду, фокус сарадње ће бити дефинисање пројектног тима и припрема материјала за аплицирање на Мегагрант позив, за шта је рок 31. јануара 2022. године.

Непосредно након тога, уследиће и заједничке истраживачке активности.

Предложене истраживачке активности лабораторије чије је оснивање у плану су високо интердициплинарног карактера.

У случају добијања гранта, лабораторија би служила као платформа за сарадњу између два партнерска универзитета, са акцентом на укључивање младих научника у истраживачки процес у области науке о материјалима.

Новоуспостављена сарадња Универзитета у Новом Саду са Државним универзитетом у Волгограду представља један од успешних примера улоге УНС-а у повезивању научника на међународном нивоу.

Priznanje UNS-u za učešće u Međunarodnom studentskom takmičenju

Преузмите андроид апликацију.