Почетна > Србија
Србија

Шапић: Бесплатни вртићи, уџбеници и социјалне услуге

Усвојени буџет Града Београда за 2023. годину обезбедиће подршку београдским породицама у складу са националном политиком подизања стандарда и квалитета живота у Србији, изјавио је градоначелник Београда Александар Шапић.
Фото: Танјуг/Сава РАдовановић

Он је за београдске медије подсетио да ће Град од следеће године обезбедити бесплатне вртиће за сву децу, бесплатне уџбенике за све основце и средњошколце, као и све социјалне услуге у главном граду.
„Добром рационализацијом буџетских средства, организацијом и постављањем политичких приоритета омогућили смо Београђанима бесплатне вртиће, уџбенике за основце и средњошколце, као и све друге социјалне услуге које су се досад плаћале – од персоналних асистената, па до дневног боравка за децу и младе ометене у развоју“, рекао је градоначелник.

Најавио је и многе друге погодности које ће значајно растеретити породичне буџете, саопштено је из градске управе.
Он је нагласио да усвојене одлуке неће угрозити већ постојеће погодности које остварују Београђани.

„Ово је политичка одлука, али је битно да овим буџетом нисмо угрозили ниједан други аспект функционисања престонице, нити смо дигли иједан намет у Београду“, рекао је он.
Шапић је додао да је одлука у складу са националном политиком подизања наталитета у Србији.
„Ово су управо мере подршке младим брачним паровима и породицама у нашем главном граду“, објаснио је градоначелник.

Указао да се ребалансом буџета Града Београда у септембру дошло до значајних средстава, када је, према његовим речима, обезбеђен и новац за реконструкцију 45 улица.

Како је рекао, за ових неколико месеци показано је да рокови могу да се поштују, да су захваљујући органу „Лице града“сада радови синхронизовани и да је поверење грађана почело да се враћа.
„Буџетом за 2023. годину предвиђена реконструкција 100 улица у Београду, укључујући и веће реконструкције попут Главне улице у Земуну, Драјзерове или Вишњичке. Такође је предвиђена изградња нових вртића, као и реконструкција постојећих“, најавио је градоначелник.

Шапић је истакао да је новим буџетом предвиђено да све београдске општине добију највеће буџете у својој историји.

„На тај начин смо исправили једну велику неправду према београдским општинама“, рекао је Шапић.

Говорећи о поклон-ваучерима, градоначелник је рекао да су већ скоро подељени, те да је остао још само део родитеља деце који не иду у вртиће и који ваучере добијају у општинама, где је одзив изузетан.
У буџету су, како је истакао, опредељена и средства да се постави 101 пункт где ће се налазити „београдски лични“, односно представници београдске службе јавног реда који ће обезбедити додатну сигурност и безбедност грађана.

Шапић је најавио и да ће почетком године бити имплементиран јединствени број 11-0-11, тако да Београђани више неће морати да јуре за информацијама, а уједно ће моћи да се контролише услуга градских предузећа.
Најважнији документ у новчанику сваке београдске породице биће „београдска картица“, чије активирење је Шапић најавио за почетак наредне године.
„Обезбедили смо већ сада новац да са „београдском картицом“ сви отворени београдски базени следећег лета буду бесплатни, а у цео пројекат укључићемо и привредне субјекте који ће додатно обогатити понуду ове картице“, истакао је Шапић.
Он је посебно нагласио уређивање приобаља и изнео податак да су на недавној лицитацији за локације сплавова неке локације излицитиране за око 70 хиљада евра годишње.

Vučević: Srbija spremna za dogovor, ali to ne znači pomeranje crvenih linija

Преузмите андроид апликацију.