Почетна > Свет
Свет

Саобраћај у Грчкој паралисан због протеста, велики скуп у Атини

Хиљаде радника у Грчкој данас штрајкује у знак протеста због трагичне жељезничке катастрофе која је погодила ову земљу и у којој је погинуло 57 људи, а очекује се да ће масовне демонстрације кулминирати испред парламента у Атини око поднева.
Фото: Танјуг/AP Photo/Yorgos Karahalis

Кровни синдикат који окупља стотине хиљада радника јавног сектора, позвао је на целодневни штрајк и протест због „злочина“, а бројни ученици и групе наставника су рекли даће се придружити митинзима.

Јавни превоз је данас у прекиду широм земље због штрајка који је организовао Синдикат јавних службеника Грчке, преноси Катимерини.
Синдикати радника у јавном превозу позвали су запослене да присуствују митингу у 13 часова на тргу Синтагма у Атини и да „захтевају безбедан и модеран јавни превоз и предузимање мера за безбедност радника и путника”.

Бродови и трајекти ће такође данас остати у лукама, пошто је синдикат помораца, Панхеленска поморска федерација, такође одлучио да се придружи штрајку.
Путнички воз са 350 путника сударио се у близини Ларисе са теретним возом који је саобраћао истим колосеком у супротном смеру. Након судара избио је пожар.

Несрећа која се догодила 28. фебруара изазвала је незадовољство јавности због катастрофалног стања грчке железничке мреже, а радници штрајкачи поручују да су за то криве године занемаривања, недовољног улагања и броја запослених, што је све последица деценијске дужничке кризе у земљи.

Катастрофа је изазвала протесте широм Грчке, а више од 10.000 људи окупило се у недељу у Атини, пуштајући стотине црних балона у небо.

Фото: Танјуг/AP Photo/Aggelos Barai

Железнички радници су од четвртка организовали непрекидне, 24-часовне штрајкове, чиме је мрежа заустављена, а они кажу да њихове захтеве за побољшањем безбедносних протокола годинама нико не чује.

„Направићемо безбедну железницу тако да нико више никада не доживи трагичну несрец́у попут ове у Темпију“, наводи се у саопштењу главног синдиката железничара.

Грчка је приватизовала железницу 2017.године продајом италијанској државној компаниј „Ферровие делло Стато Италиане“ и она сада послује под именом „Hellenic Train“.

Фото: Танјуг/AP Photo/Aggelos Barai

Очекивања су била да ће наредних година у железничку инфраструктуру, за коју је уз италијанску, одговрна и грчка компанија ОСЕ под државном контролом, бити уложено стотине милиона евра, али се то није десило.

Председник грчке владе Кирјакос Мицотакис рекао је у обраћању нацији да „све указује на трагичну људску грешку“, али је прихватио неке од критика, признајући да су деценије занемаривања могле допринети катастрофи.

Lukašenko: Kijev hoće da uvuče Minsk u konflikt

Преузмите андроид апликацију.