Почетна > Бизнис
Бизнис

Санчез: Највероватније потпуно искључење руског гаса у Европи

Европа мора да се припреми за најгори сценарио – потпуни прекид испоруке руског гаса ове зиме, изјавио је данас шпански премијер Педро Санчез.
Фото: WikimediaCommons

Он је истакао да нико не зна шта ће се дешавати, па ни Владимир Путин, преноси Ројтерс.

„Ни руски председник вероватно не зна које кораке ће предузети, али највероватније је потпуно искључење руског гаса у Европи“, рекао је премијер говорећи у шпанском парламенту.

Санчез је рекао и да ће влада ограничити цену гаса за индустрију.

Шуљгинов: Европа се неће ослободити руског гаса до 2027.

Велика је вероватноћа да Европа неће моћи да се ослободи руског гаса чак ни до 2027. године, а Русија ће наставити испоруку енергетских ресурса пријатељским државама и преусмерити их у случају да земље Г7 поставе лимит за цену руске нафте и гаса саопштио је министар енергетике Николај Шуљгинов за ТАСС.

Европска унија је поставила планове да смањи увоз за две трећине до краја године и искључи руски гас у потпуности до 2027.

За тај циљ, они морају бити сигурни да ће то моћи да ураде до 2027. Ситуација са ценама доказује да то није тако једноставно. Европа се тешко може ослонити на било кога осим на САД, које повећавају производњу течног природног гас (ЛНГ) , рекао је Шуљгинов.
Он је још изнео мишљење да ће предстојећа зима показати колико је реално уверење Европе да може без руског гаса.

Према његовим речима, то ће заправо довести до застоја индустрије, укључујући и хемијску, и производње електричне енергије на гас и то ће „бити потпуно нова ситуација за Европљане“, који би била „превише неодржива“.

Шуљгинов је саопштио да ће Русија наставити испоруку енергетских ресурса пријатељским државама и преусмерити испоруке у случају да земље Г7 поставе лимит за руску нафту и гас. Било које радње, укључујући и успостављање горње границе цена нафте и гаса, стварају услове за дефицит и повећавају распон и брзину кретања цена. Русија ће као поуздан партнер обезбеђивати енергетске ресурсе партнерима у пријатељским државама и, свакако, заситити домаће тржиште, истакао је руски министар за ТАСС у интервјуу на маргинама Источног економског форума, који се по седми пут одржава од 5.до 8.септембра у Владивостоку.

Шуљгинов је саопштио и да „Гаспром разматра могућност за убрзано преусмеравање снабдевања гасом са запада на исток и да су скоро завршени пројектни материјали за изградњу гасовода до Кине преко Монголије.

Он је још навео да ће проток природног гаса преко гасовода Северни ток бити настављено када се заврше уговорени радови на ремонту турбина.

Гаспром је 2. септембра обавестио о цурењу нафте из последње преостале гасне компресорске јединице у функцији на гасоводу Северни ток.
Компанија је морала у потпуности да заустави снабдевање гасом преко гасовода да би решила проблем око цурења, преноси ТАСС.

Русија је раније најавила да ће обуставити испоруке нафте и нафтних деривата земљама и компанијама које уводе горњу границу цена, наводи руска агенција.

Gasprom: Gasovod Severni tok biće zatvoren sve dok Simens ne popravi turbinu

Преузмите андроид апликацију.