Почетна > Свет
Свет

Санчес допутовао у Пекинг, позвао на заустављање рата у Украјини

Шпански премијер Педро Санчес данас је затражио од кинеских лидера да помогну да се заустави рату Украјини, као и да се избегне економски протекционизам.
Фото: WikimediaComonns/Ministry of the Presidency. Government of Spain

“Видео сам 40 председника за недељу дана и нико не жели економску фрагментацију или рат“, рекао је Санчес.

Како наводи Ел Паис, након слетања у Кину како би учествовао на Боао форуму, својеврсном форуму Давос за Азију, Санчес је послао неколико јасних порука.

Истакао је да ће Европа “бранити своје врености“, позивајући Кину да се “отвори“ за европска улагања, јер не жели да да се реакција на њихово затварање буде да се и ЕУ штити затварањем од кинеских инвестиција, што је, како наводи портал, једна од главних замерки Пекинга у постпандемијској економији.

“Морамо отворити Исток (Кину) тако да Запад (ЕУ) не мора да се затвори у себе“, закључио је шпански премијер.

Ел Паис подсећа да напетост између Кине и ЕУ расте, иако не тако снажна као она између Пекинга и САД.

Наводи да је Кина последњих недеља послала позитивне поруке, посебно након што је радикално променила своју политику изолације како би сузбила ковид, и осигурала да ради са Русијом на тражењу мировног процеса у Украјини, те у том контексту позива европске лидере у Пекинг.

Након Санчеса, Кину ће посетити и француски председник Емануел Макрон, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и шеф европске дипломатије Јосеп Борељ.

Како наводи портал, шпански премијер је потврдио своју улогу међународног лидера, што га је за само недељу дана одвело у Брисел, Доминиканску Републику, а сада и у Кину, са кратким заустављањем у Шпанији, где је најавио смену два министра у својој влади.

“За неколико дана присуствовао сам Европском савету у Бриселу, Иберо-америчком самиту у Санто Домингу, а сада сам овде у званичној посети Кини. За мање од недељу дана срео сам се са више од 40 лидера са три различита континента. И да будем јасан: на сваком састанку чуо сам исту чежњу за миром, стабилношћу и просперитетом. Нико не жели економску фрагментацију или рат“, поручио је Санчес.

Makron: Vlada vodi dijalog sa sindikatima o penzionoj reformi

Преузмите андроид апликацију.