Почетна > Бизнис
Бизнис

Само „паметна” бројила читају потрошњу из соларних панела

Ако желе сами да производе и троше струју домаћинстава морају претходно да замене старе мераче, како би се омогућила уградња соларне фотонапонске електране.
Фото: Unsplash/Joan More

Прича о увођењу нових, „паметних” брoјила на које грађани Србије чекају дуже од деценије, поново јe активирана ових дана.

Од око 3,7 милиона бројила колико их има у нашој земљи, свега је 150.000 „паметних”, што је на нивоу статистичке грешке, а како је најављено очекује се да би у наредних годину дана ова нова, модерна бројила требало да добије око 470.000 домаћинстава.

Разлог зашто се дуже од деценије чека да се овај велики посао заврши је између осталог и чињеница да није могло да се одлучи (ни после тендера) ко ће да добије овај финансијски уносан посао, иако Србија има и своју производњу „паметних” бројила, па је по логици ствари требало упослити домаћу памет.

Ипак, за грађане би ово требало коначно да буде лепа вест јер ће се грешке у очитавању потрошње свести на минимум, што сада није случај, а за „Електропривреду Србије” ово је начин да реши проблем нелегалних прикључака и крађе струје.

За прву фазу замене бројила држава је обезбедила 110 милиона евра, а даљу динамику диктираће прилив новца и технички капацитети.

„Битно је да ће ово посебно помоћи свима онима који сами производе електричну енергију у својим домаћинствима преко соларних панела, јер су постојећа бројила код већине старије производње и нису у могућности да мере струју у оба смера – када се преузима из мреже и када се предаје на мрежу. Из тог разлога се, будући да се уградњом соларне фотонапонске електране на крову, отвара могућност предаје електричне енергије у електричну мрежу, мора уградити одговарајуће, двосмерно бројило, које може регистровати како преузету, тако и предату струју“ каже Жељко Марковић, стручњак за енергетику и један од бивших директора у ЕПС-у.

Савремена дигитална бројила, или како их још називамо „паметна”, имају могућност регистровања потрошене (преузете) и произведене (предате) електричне енергије. Стога, нарочито када је реч о домаћинствима мора да се изврши претходна замена бројила, како би се омогућила уградња соларне фотонапонске електране, објашњава Марковић.

SAD i Kina saglasni da odobre duplo veći broj putničkih letova između dve zemlje

Преузмите андроид апликацију.