Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Само 11 минута физичке активности дневно чини чуда: Нова студија дошла до запањујућих резултата

За здравље је веома учинковита и мања физичка активност током дана.
Фото: Pexels/Rui Dias

Када је вежбање у питању, заборавите на поруку „све или ништа“, јер је реч о замци. Људи, наиме, када почињу да се баве својим телом, обично намеравају да се томе посвете сто одсто. Прибегавају агресивним тренинзима, проводе сате у теретани, мислећи да ће једино тако видети жељене резултате. У стварности, међутим, довољно је десетак минута вежбања дневно да бисте били физички и ментално здрави.

До овог открића дошло се захваљујући великој, новој студији, објављеној у једном британском специјализованом часопису. На основу ње закључено је да само 11 минута свакодневне аеробне активности умереног до снажног интензитета може да смањи ризик од хроничних болести и смрти.

Студију је спровео Универзитет у Кембриџу и она представља преглед података из чак 196 студија. Праћено је више од 30 милиона одраслих у периоду од десет година. Тако је откривено да је 75 минута активности умереног интензитета током целе недеље (око 11 минута дневно), повезано са 23 одсто мањим ризиком од преране смрти, 17 процената – од развоја кардиоваскуларних болести и седам одсто мањим ризиком од рака, у поређењу са људима који су били неактивни.

Подсетимо, у САД постоје смернице везане за физичку активност – препоручује се 150 минута (22 дневно) физичке активности умереног интензитета и два дана вежбања недељно током којих би се јачали мишићи.

„Ако сте неко ко сматра да је идеја о 150 минута физичке активности умереног интензитета недељно помало застрашујућа, онда ће вас ови подаци обрадовати. Боље је радити било какву физичку активност него бити потпуно неактиван“, поручио је др Сорен Браге, аутор студије са Универзитета у Кембриџу.

Међутим, ако желите да вежбате више од 75 минута недељно, имаћете више снаге, боље ћете управљати стресом, бићете расположени и мање склони депресији. Генерално, од више вежбања имаћете и више користи.

И прошлогодишња студија објављена у једном америчком часопису показала је да људи који су вежбали 2-4 пута више од препорученог минимума живе дуже од оних који уопште не вежбају.

Da li je moguće apsorbovati vitamin D kroz prozorsko staklo?

Преузмите андроид апликацију.