Почетна > Свет
Свет

Салвини: Италија ће тужити Аустрију суду ЕУ због блокаде прелаза Бренер

Италијанска влада тужиће Аустрију пред судом ЕУ због блокирања прелаза Бренер на граници две земље, изјавио је заменик италијанског премијера Матео Салвини.
Фото: Танјуг/AP Photo/Domenico Stinellis, File

Он је рекао да тај чин Аустрије представља „акт насиља и политичке ароганције“, пренео је Еурацтив.

Салвини је осудио Аустрију због блокирања путовања италијанских превозника преко аустријске територије и због тога што је недавно најавила граничне контроле на граници са Италијом да би спречила прелазак илегалних миграната који су последњих седмица у све већем броју пристизали на италијанске обале.

После четири године нереаговања Европске комисије (ЕК), Италија је одлучила да формално активира процедуру која даје право држави чланици ЕУ да покрене тужбу пред Европским судом правде против држава чланица због кршења закона Уније, навео је Салвини, напомињући да је ЕК требало да покрене ту процедуру.

Салвини је истакао да Италија у овом тренутку верује у правду Европског суда.

Подсетио је да је Аустрија увела рестрикције наводно због еколошких разлога, али тврди да заштита животне средине није уопште у питању, већ да је реч о нелојалној аустријској конкуренцији према италијанским и немачким предузетницима и превозницима и целом европском континенту.

Прелаз Бренер је једно од главних чворишта између јужне и северне Европе, а аустријско блокирање границе критиковала је и суседна Немачка која је такође кажњена због ограничења која су наметнута транспорту.

Kralj Čarls III obraća se poslanicima drugog dana posete Francuskoj

Преузмите андроид апликацију.