Почетна > Свет
Свет

Шаленберг очекује да Северна Македонија почне преговоре за ЕУ до јуна

Шеф аустријске дипломатије Александар Шаленберг изјавио је данас да је охрабрен напретком у дијалогу Софије и Скопља и да очекује да ће Северна Македонија приступне преговоре за чланство у ЕУ отворити пре летње паузе.
Фото: Танјуг/AP Photo/Mary Altaffer, Pool, File

„Сви делови слагалице су ту, сада само треба да их посложимо“, рекао је Шаленберг на заједничкој конференцији са македонским колегом Бујаром Османијем.

Османи је прошле седмице рекао да ће Скопље прекинути сваки дијалог, уколико Северна Македонија не отвори преговоре о чланству у ЕУ до јуна.

Софија и Скопље већ четири и по године имају неслагање о историји и култури, односно Бугарској смета језичка и етничка ознака „македонски“, јер тврди да Македонци говоре бугарски језик и да су у суштини Бугари.

Шаленберг, који је у Скопље допутовао из Софије, изразио је наду да ће преговори о чланству Северне Македоније у ЕУ почети пре летње паузе.

Он је Северну Македонију навео као пример земље која треба да се придружи ЕУ.

„Оно што би Скопље и Софија требало да одлуче је да укину вето, што је мала ствар“, рекао је Шаленберг и додао да се то може решити проналаском заједничког језика.

На питање новинара да ли је јуче у Софији видео приближавање ставова бугарске владе између премијера Кирила Петкова и министарке спољних послова Теодоре Генцовске, Шаленберг није конкретно одговорио, али је рекако да је охрабрен тим разговорима.

Према његовим речима, ситуација је другачија и мисли да је дошло до напретка у односу на претходни период.

„Са своје стране, знам да је реч о фрустрацијама и роковима, али за Аустрију је геостратешки задатак да овај регион мора да буде у ЕУ. Рекли смо то пре 20 година, обећали смо овим земљама и нећемо од тога одустати док не одржимо реч“, рекао је шеф аустријске дипломатије, пренели су скопски медији.

UN: Broj civilnih žrtava u Ukrajini znatno veći od zvaničnog

Преузмите андроид апликацију.