Почетна > Свет
Свет

Шаленберг: ЕУ не сме да заборави Западни Балкан

Министар спољних послова Аустрије Александер Шаленберг поручио је да Европска унија има одговорност не само према Украјини, већ и према државама Западног Балкана, коментаришући подршку статусу кандидата за чланство у ЕУ коју су јуче Кијеву дали лидери Француске, Немачке, Италије и Румуније.
Фото: Танјуг/AP Photo/Darko Vojinovic

„ЕУ не сме потпасти под геостратешки “тунелски вид“. Имамо одговорност не само према Украјини, већ исто тако и према државама Западног Балкана, које су делом већ годинама кандидати“, објаснио је Шаленберг.

Он је, у интервјуу бечком дневнику „Курир“, рекао да сада мора бити јасно да је процес проширења од посебног значаја.

„Руска агресија с тим у вези мора бити позив на буђење ЕУ“, подвукао је Шаленберг.

Рекао је да је Украјинцима јасно да је приступ нешто што ће дуго да траје.

„Због тога на Самиту ЕУ неће бити реч о о томе да постају чланице, већ само о геополитичком сигналу“, нагласио је Шаленберг.

Указао је да Русија својим бруталним нападом није само извршила агресију на суверену државу, већ је ногама погазила „сву од Другог светског рата и пада Челичне завесе изграђену безбедносну структуру“.

Он је рекао да Аустрија није уздржана по питању давања статуса кандидата Украјини, већ да указује само да ЕУ има геополитичку одговорност у суседству која је шира од Украјине.

„Да ли се ради само о политици симбола ? Шта се дешава после ? Желимо Москви да упутимо сигнал да је Украјина део европске породице. Морамо размислити да ли је за то довољан симболичан акт као статус кандидата“, објаснио је он.

Поручио је да не сме бити кандидата прве и друге класе, и да се створи утисак да поједине земље стоје у зауставној траци, и то годинама, а Украјина пролази поред њих.

„Северна Македонија је већ 17 година кандидата за чланство у ЕУ, и за приближавање Унији је променила чак и своје име, а и даље чека на почетак приступних преговора. Ми смо за то да се Балкан укључи у „ово путовање“, казао је Шаленберг.

Он је нагласио да Балкан није споредно, већ главно двориште унутар ЕУ.

„Не смемо бити слепи на једно око. Русија и изван Украјине има могућност да буде реметилачки фактор. Без иједног метка могли би изазвати немире на Балкану. Због тога је у нашем интереса да се узме у обзир целокупно суседство „, нагласио је Шаленберг.

Иначе Шаленберг се, јуче, на маргинама Преспа Форума у Охриду састао са изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

Он је са њим разговарао о опасностима последица руске агресије на Украјину на Западни Балкан, саопштило је Министарство спољних послова Аустрије агенцији АПА.

Шаленберг и Ескобар подвукли су потребу за трансатлантском сарадњом у спречавању покушаја дестабилизације на југоистоку Европе.

Kineski predsednik Si biće domaćin samita BRIKS

Преузмите андроид апликацију.