Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Салата препуна витамина: Расте као коров, а идеална је за подизање имунитета

Биљка за коју сви мисле да је коров, препуна је витамина.

Листови младог и свежег маслачка права су благодет за организам после тешке зиме, прехлада и вируса. Препуни су витамина и салата од маслачка у пролеће крепи организам више него и једно друго јело.

Фото: Unsplash/Viridi Green

Маслачак је богат калијумом и калцијумом, али и витаминима А и Б, па фитотерапеути обожавају овају ову самониклу биљку. Добра је у борби са гихтом, реуматизмом, екцемом, чиром, а олакшава рад желуца. Одличан је за малокрвне и чисти крв. Корен се користи за шећерну болест.

Ипак, свежа салата је највећа „звезда“ ове благотворне биљке. Међутим, салата од маслачка се једе искључиво у пролеће, јер листови морају да буду млади и свежи. Листови се беру пре него што биљка процвета. Беру се на еколошки чистом месту, далеко од путева и људи.

Припрема:

Када се уберу млади листови, током ноћи потопе се у воду и оставе до ујутру, јер ће се тако изгубити горчина.

Беру се само млади листови далеко од пута.

Листови се исцепкају и помешају са зеленом салатом, што није обавезно, али је укусније за оне који нису навикли на опор укус.

Листови се оперу под млазом воде, посоле и полију маслиновим уљем. Додају се балзамико, јабуково сирће или лимун. У шољицу могу да се помешају сирће и кашикица жутог шећера.

Може да се дода и ситно исецкан чен белог лука

Листови маслачка могу да се додају куваном кромпиру, црном луку и куваним јајима, чиме ће се добро позната кромпир-салата обогатити минералима и витаминима.

Čaj od ova 3 sastojka čini čuda: Ojačaće imunitet i vratiće vam potrebnu energiju 

Преузмите андроид апликацију.