Почетна > Свет
Свет

Сахрана краљице Елизабете данас уз више од 500 званичника

Сахрана британске краљице Елизабете Друге биће одржана данас уз присуство више од 500 званичника, а догађај, који медији називају „сахраном века“, за лондонску полицију биће логистички и безбедносни изазов највишег нивоа.
Фото: Танјуг/AP Photo/Alastair Grant

На државној сахрани се очекује више од 500 шефова држава или влада, укључујући и краљеве, краљице, шеике, султане и јапанског цара.

Биће то један од највећих и најсложенијих догађаја на британском тлу од Другог светског рата, а амерички председник Џозеф Бајден је на врху листе државника који долазе из целог света.

Овај скуп високих званичника представљаће логистички и безбедносни изазов највишег нивоа, саопштила је лондонска полиција.

Предвиђено је да ковчег са телом краљице буде у згради парламента у Вестминстерској дворани до данас у 10,45 по локалном времену, а да се затим пренесе у Вестминстерску опатију, која се налази у непосредној близини, у пратњи краља Чарлса Трећег и старијих чланова краљевске породице.

Опело почиње у 11 часова по локалном времену и траје један сат, а завршава се са два минута ћутања.

Осим кантерберијског надбискупа Џастина Велбија, очекује се да ће одломке из Библије прочитати и британска премијерка Елизабет Трас, а на опелу ће бити и представници других верских конфесија.

Ковчег са телом краљице ће после службе у опатији бити превезен лафетом Краљевске морнарице, кроз Лондон, у пратњи породице до Велингтоновог лука, пролазећи успут поред Бакингемске палате.

Поворка ће стићи у 15 часова до замка Виндзор, где ће се обавити служба и сахрана, а опело у Виндзору почеће око 16 часова.

Крај опела је уједно и крај јавног дела сахране Елизабете, њен ковчег ће бити положен у Капелу светог Ђорђа, гробницу њеног оца краља Џорџа Петог, поред мужа принца Филипа, око 19.30 по локалном времену без присуства јавности.

Britanija: Zbog neuspeha, Rusija gađa civilnu infrastrukturu

Преузмите андроид апликацију.