Почетна > Спорт > Остали спортови
Остали спортови

Шаховска федерација озбиљно схватила оптужбе Карлсена да је Нимен варао, следи истрага

Међународна шаховска федерација најавила је формирање комисије која ће испитати оптужбе актуелног светског првака Норвежанина Магнуса Карлсена да је амерички шахиста Ханс Ниман варао, преносе британски медији.
Фото: Wikimedia Commons/Lennart Ootes

Ниман (19) је пре неколико недеља у трећем колу Синкефилд купа с црним фигурама изненађујуће победио петероструког узастопног светског првака Карлсена, који је био непоражен у претходне 53 партије.

Норвежанин се дан касније повукао с турнира уз објаву у којој је одбио да изнесе своје ставове о том мечу, јер му наводно прете „велике невоље“. Поједини медији су потом објавили да Норвежанин сумња да амерички шахиста вара.

Ниман и Карлсен су се састали 15 дана касније на Јулију баер купу на онлајн турниру. Карлсен је као црни повукао један потез, а већ након Нимановог другог се искључио из преноса и предао партију.

Карлсен је почетком недеље изјавио да верује да је Ниман „варао више него што је јавно признао“. Американац је признао да је два пута варао у онлајн шаху, и то као 12-годишњак и 16-годишњак.

ФИДЕ је најавила да ће испитати тврдње светског првака, као и изјаве америчког шахисте у вези с варањем на интернету.

„Веће ће обезбедити поштену пресуду, штитећи права обе стране током истраге“, наводи ФИДЕ додавши како ће комисију чинити три особе.

Karlsen optužio Nimana za varanje: Frustriran sam

Преузмите андроид апликацију.