Почетна > Свет
Свет

САД: Ураган Идалија прети обали Флориде, наређене евакуације

 Ураган Идалија ојачао је данас на путу ка обали Флориде, где су званичници издали наредбе за евакуације и позвали милионе становника да се припреме за могућу олују треће категорије.
Фото: Pixabay/12019

Очекује се да Идалија буде праћена ветровима јачине 179 километара на сат у среду ујутру пре него што током дана пређе на копно, саопштио је Национални центар за урагане са седиштем у Мајамију, преноси Глас Америке.

Гувернер Флориде Рон Десантис затражио је од становника који живе у нижим подручјима да се евакуишу и упозорио да би олуја могла да изазове поплавне таласе и поплаве опасне по живот.

„Ако вам је речено да се евакуишете, морате то одмах да урадите“, рекао је Десантис на конференцији за медије, додавши да су наредбе за евакуацију издате у 22 округа, а отворено је више од 20 склоништа.

Очекује се да Идалија погоди подручје на северном делу Флориде, између градова Талахаси и Гејнсвил.

Међутим, путања урагана и даље је неизвесна, док се креће изнад топлих вода Мексичког залива, дан након што је прошла западно од Кубе, где су десетине хиљада становника евакуисане због поплава и снажног ветра.

Највећа опасност прети од таласа, подстакнутих снажним ветром, који би могли да поплаве нижа подручја, саопштиле су власти.

Упозорења на поплавне таласе издата су од Сарасоте на северу кроз Тампу до рибарског места Индијан Пас на западу.

У неким мјестима, таласи би могли да достигну висину од 2,5 до 3,7 метара.

Више од 40 школских округа отказало је часове, док међународни аеродром у Тампи од поднева обуставља рад.

Мобилисано је око 5.500 припадника Националне гарде.

Идалија ће бити четврти велики ураган на Флориди у последњих седам година, после Ирме 2017. године, Мајкла 2018 и Ијана, који је достигао најопаснију пету категорију, прошлог септембра.

Nestašica litijuma moguća već 2025. godine?

 

Преузмите андроид апликацију.