Почетна > Свет
Свет

САД упозориле Турску на извоз производа које Русија може да користи у ратне сврхе

САД су упозориле Турску протеклих дана на извоз хемикалија, микрочипова и других производа у Русију које Москва може користити за ратовање у Украјини, изјавио је високи амерички званичник.
Фото: Wikimedia Commons/David B. Gleason

Брајан Нелсон, високи званичник Министарства финансија САД за санкције, посетио је званичнике турске владе и приватног сектора у четвртак и петак како би позвао на већу сарадњу у ометању протока такве робе, пренео је Ројтерс.

На састанцима у Анкари и Истанбулу, Нелсон и делегација су истакли да десетине милиона долара извоза у Русију изазивају забринутост, рекао је званичник, захтевајући да не буде именован.

„Нема никаквог изненађења… да Русија активно покушава да искористи историјске економске везе са Турском“, рекао је званичник. Он је казао да је питање какав ће бити одговор Турске.Турска, чланица НАТО, противи се свеобухватним санкцијама Русији у принципу, али каже да неће бити заобиђене у Турској, позивајући Запад да пружи било какве доказе.

Западне земље примениле су извозну контролу и санкције након напада Москве на Украјину који је почео пре скоро годину дана.

Ипак, канали снабдевања су остали отворени из Хонгконга, Турске и других трговинских центара.

Француска и Италија ће Украјини испоручити ПВО системе МАМБА

Преузмите андроид апликацију.