Почетна > Свет
Свет

САД тражиле заплену јахте руског олигарха на Фиџију

САД траже заплену суперјахте, за коју се сумња да је у власништву Сулејмана Керимова, санкционисаног руског милијардера која је усидрена у пацифичкој острвској држави Фиџи.
Фото: Pixabay/LN6999

Државно тужилаштво Фиџија поднело је захтев Вишем суду данас, где тражи да се јахти Амадеа не дозволи да напусти острво, преноси Ројтерс.

У захтеву се прецизира да се „моторној јахти Амадеа забрани да напусти воде Фиџија до финализације поступка за регистрацију налога за заплену имовине као и да се региструје налог САД за заплену Амадее“, наводи британска агенција.

Полиција је запленила суперјахту Амадеа, у власништву Керимова, који је под санкцијама САД, Британије и Европске уније, и привеле њену посаду пре недељу дана.

Агент за суперјахте на Фиџију, рекао је Ројтерсу прошле недеље да су адвокати пловила оспорили да је Керимов власник.

„Не знам ко је власник. Постоје докази који су достављени полицији на Фиџију“, изјавио је агент Чејс Смит у телефонском интервјуу Ројтерсу.

Регистрациона документа у које је увид имала британска агенција показују да је јахта регистрована на компанију на Кајманским острвима.

Званичник полиције на Фидзију саопштио је Ројтерсу да је капетан брода, који је стигао у прошли уторак, испитиван о томе како је пристао на острво без царинске контроле.

Амбасада САД саопштила је да је упозната са чињеницом да је Амадеа пристала у луци Лаутока и да амбасада сарађује са властима Фиџија по том питању.

Према наводима медија, 104 метара дуга јахта покушава да избегне заплену по сваку цену, а сајт за праћење пловила „МаринеТраффиц“ показује да је Амадеа напустила Мексико 18 дана пре него је стигла на Фиџи, наводи Ројтерс.

Керимов је под санкцијама САД још од 2014. и 2018., као одговор на руске акције у Сирији и Украјини.

Kina potpisala bezbednosni pakt sa Solomonskim ostrvima

Преузмите андроид апликацију.