Почетна > Свет
Свет

САД траже од бивших председника да потраже поверљиве документе у својим домовим

Национални архив САД затражио је данас од бивших председника и потпредседника државе да поново претраже своје личне евиденције и документи и провере да ли се међу њима налазе поверљиви документи или други важни папири, а након што су управо такви пронађени у домовима председника Џозефа Бајдена, бившег председника Доналда Трампа и бившег проптредседника Мајка Пенса.
Фото: WikimediaComonns/Jackson Lanier

Си-Ен-Ен је имао увид у писмо које је Национални архив послао бившим председницима и потпредседницима, а у којем се наводи и следеће:

“Одговорност да се поштује Закон о председничкој евиденцији не смањује се након завршетка мандата. Захтевамо да извршите процену било ког материјала који се односи на администрацију за коју сте били именовани представник према Закону о евиденцији, како бисте утврдили да ли материјали за које се претпоставља да су личне природе ненамерно садрже председничке или потпредседничке записе који подлежу Закону, без обзира да ли су поверљиви или не“, наводи се у том тексту.

Национални архив је писмо послао представницима бивших председника Доналда Трампа, Барака Обаме, Џорџа Буша, Била Клинтона, Џорџа Х. Буша, Роналда Регана, као и представницима бивших потпредседника Мајка Пенса, Џозефа Бајдена, Дика Чејнија, Ала Гора и Дена Квејла.

У писму се наводи да “иако је велика пажња у овим случајевима била усмерена на поверљиве информације, Закон захтева да се сви подаци везани за администрације од Регана па надаље морају пренети у Архив, без обзира на класификацију“.

Си-Ен-Ен наводи да бивши председник Џими Картер није добио писмо из Архива, пошто је технички изузет од Закона о председничким евиденцијама, јер иако га је он потписао закон није ступио на снагу све док Картер није напустио функцију председника.

САД забринуте због цивилних жртава у израелској рацији на Западној обали

Преузмите андроид апликацију.