Почетна > Свет
Свет

САД суспендовале већи део нехуманитарне помоћи Габону

Након прошломесечног војног преузимања власти у Габону, Бајденова администрација суспендовала је у уторак већи део нехуманитарне помоћи тој земљи, потврђено је из Стејт департмента.
сад
Фото: WikimediCommons/AgnosticPreachersKid

Амерички државни секретар Ентони Блинкен најавио је „паузу у одређеним програмима иностране помоћи Габону“ док се чека на даљи развој ситуације која је довеле до свргавања бившег габонског председника Алија Бонга Ондимбе, преноси АП.

Блинкен је у свом саопштењу навео да суспензија неће утицати на операције америчке владе у овој нафтом богатој централноафричкој земљи, али у саопштењу се не прецизира на које ће програме које финансирају САД утицати суспензија, нити колико новца ће бити стављено на чекање.

Габон је друга афричка земља у којој је дошло до војног преузимања власти након свргавања владе у Нигеру раније ове године, због чега је америчка администрација тој земљи обуставила одређену помоћ.

„Ова привремена мера је у складу са корацима које су предузели Економска заједница централноафричких држава, Афричка унија и други међународни партнери и наставиће се док будемо разматрали чињенице на терену у Габону“, рекао је Блинкен.

Он је потврдио да администрација САД наставља своје оперативне активности у Габону, укључујући дипломатске и конзуларне операције за грађане САД.

CIA priprema uvođenje sopstvenog modela veštačke inteligencije

Преузмите андроид апликацију.