Почетна > Свет
Свет

САД: Представнички дом за приступање Шведске и Финске у НАТО

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је резолуцију којом се изражава подршка уласку Финске и Шведске у НАТО, два месеца након што су ове земље поднеле захтев да постану део војне алијансе у време руске инвазије на Украјину.
Фото: Pixabay/12019

Резолуција је у понедељак прошла гласање у Представничком дому са 394 према 18, док су само републиканци били против, а двоје демократа и 17 републиканаца нису гласали, пренео је амерички сајт Хил.

Ова резолуција, коју су предложиле обе странке, изражава подршку, како се наводи, историјској одлуци Финске и Шведске да се кандидују за члансто у НАТО и позива друге земље чланице да формално подрже њихово приступање војном савезу.

У документу се осуђују било какви покушаји Русије да негативно одговори на одлуку Финске и Шведске да се придруже Алијанси и позивају се чланице НАТО да испуне обећање о потрошњи на одбрану од два одсто, које су земље потписале на самиту у Велсу 2014, преноси сајт Хил.

Представнички доме је усвојио резолуцију тачно два месеца након што су Финска и Шведска поднеле своје пријаве за чланство у НАТО, а Северноатлантски савез је 29. јуна званично позвао две земље да се придруже алијанси.

Шведска министарка спољних послова Ан Линде саопштила је прошле недеље на Твитеру да је већ половина НАТО земаља ратификовала протокол о приступању Шведске и Финске Северноатланској алијанси.

Kandidati za premijera distanciraju se od Džonsona

Преузмите андроид апликацију.