Почетна > Србија
Србија

САД позвале Београд и Приштину да наставе дијалог

Сједињене Државе позвале су Београд и Приштину да наставе дијалог пошто је сусрет две стране у Бриселу у четвртак окончан без резултата, преноси Глас Америке.
Фото: WikimediaComonns/PLBechly

Нед Прајс, портпарол Стејт департмента, изјавио је на конференцији за медије да Вашингтон пажљиво прати ситуацију.

„Колико знамо, разговори се настављају. Ми у партнерству са ЕУ то пажљиво пратимо и охрабрујемо обе стране да ефикасно користе дијалог и предлажемо им да га наставе“, рекао је Прајс.

Званичник Стејт департмента прецизирао је да Вашингтон у потпуности подржава дијалог наводећи да је потребно унапредити дискусију о нормализацији односа заснованој на претпоставци о узајамном признању.

Прајс је рекао и да специјални известилац америчке администрације за Балкан Габријел Ескобар, уз амбасадора САД-а у Европској унији Марка Гитенштајна, пажљиво прате разговоре између Приштине и Београда.

„Уверавам вас да дијалог има пуну пажњу америчких званичника. Ради се о питању којим се и сам секретар Блинкен бави већ дуже време. Реч је о приоритету који обухвата целу нашу организацију, како на терену тако и у САД“, казао је Прајс.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жосеп Борељ изјавио је раније да две стране нису постигле договор у вези са регистарским таблицама и улазно-излазним документима.

Указао је, међутим, да су се преговарачи Аљбин Курти и Александар Вучић сагласили да разговоре наставе наредних дана.

Vučić: Težak dan, nastavljamo da se borimo za mir (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.