Почетна > Свет
Свет

САД поново траже изручење Асанжа

Дводневно рочиште на коме ће америчка влада поново тражити изручење оснивача Викиликса Џулијана Асанжа да му се суди за оптужбе о шпијунажи, почиње данас у Лондону.
Фото: Unsplash/Markus_Spiske

У јануару је судија нижег суда у Лондону одбацила амерички захтев за изручењем Асанжа због објављивања преко Викиликса хиљада тајних војних докумената пре десет година.

Судија Ванеса Барејцер одбила је у јануару изручење Асанжа позивајући се на здравствене разлоге и наводећи да би Асанж могао да се убије уколико би био држан под тешким америчким затворским условима.

Она је ипак одбацила аргументе одбране да би се Асанж суочио са политички мотивисаним америчким тужиоцима који би пренебрегли заштите о слободи говора, и оценила да би му амерички правни систем дао фер суђење.

Адвокатима америчких власти дозвољено је да уложе жалбу на одлуку суда о одбијању изручења. На ранијем рочишту они су довели у питање психијатријске налазе у том случају уз аргумент да Асанж није толико болестан да не може да се уздржи од самоубиства.

Очекује се да ће Асанж који се налази у лондонском затвору Белмарши, учествовати на рочишту путем видео везе, а да ће двоје судија који буду слушали жалбу донети одлуку тек за неколико недеља.

Чак ни тада неће бити крај ове приче пошто страна која губи може да се жали Врховном суду Велике Британије.

Амерички тужиоци оптужили су Асанжа у 17 тачака за шпијунажу и једној за злоупотребе компјутера због Викиликсове објаве хиљада процурелих војних и дипломатских докумената. Оптужбе носе максималну казну од 175 година затвора.

Džastin Trudo rekonstruisao Vladu

 

Преузмите андроид апликацију.