Почетна > Свет
Свет

САД појачава кампању за вакцинацију против мајмунских богиња

Амерички здравствени званичници јуче су, реагујући на појаву мајмунских богиња која је у приметном расту, проширили групе људи којима је препоручена вакцинација против тог вируса.

Они су такође саопштили да ће обезбедити више вакцина против мајмунских богиња, да раде на ширењу тестирања и предузимања других корака да предупреде епидемију, преноси агенција АП.

Америчке здравствене власти објавиле су јуче да ће одмах поделити 56.000 доза вакцина против мајмунских богиња, пет пута више него што је до сада подељено, у зонама где је велико ширење ове заразе, преноси Франс прес.

Наведено је да се шири група људи којима се препоручује вакцинисање да би се обухватиле и особе које саме могу да схвате да су можда инфициране, рекла је Рошел Валенски директорка америчког Дентра за превенцију и борбу против болести (ЦДЦ) главне здравствене агенције у земљи.

То се односи, како је наведено, на мушкарце који су имали сексуалне односе са другим мушкарцима а ти су недавно имали више сексуалних партнера на местима где је познато присуство мајмунских богиња или у зони где се та болест шири.

Око 4.700 случајева мајмунских богиња забележено је од почетка маја на светском нивоу, а од тога 306 у САД, а до сада није било смртних исхода, рекла је Рошел Валенски.

Америчка влада до сада је поделила више од 10.000 доза, а јуче је поделила додатних 60.000 доза вакцине Џинеос, рекао је званичник министарства здравља. Та вакцина се даје у две дозе.

Америчке власти навеле су да припремају 240.000 додатних доза вакцине за наредне недеље и обећали су више од милион доза наредних месеци.

Већина заражених су мушкарци који су имали сексуалне односе са мушкарцима али здравствени званичници наглашавају да било ко може да добије мајмунске богиње.

Локалне заједнице такође могу да наруче вакцину старије генерације АЦАМ 2000, којом власти располажу у већој количини али она није препоручена за све због нуспојава.

Према посматрачима стваран број случајева мајмунских богиња у САД могао би да буде доста виши од званично забележеног броја.

Brend Smirnof votka napušta Rusiju

Преузмите андроид апликацију.