Почетна > Свет
Свет

САД планирају да распореде до шест бомбардера у Аустралији

Сједињене Америчке Државе планирају да распореде до шест нуклеарних бомбардера Б-52 у ваздушну базу у северној Аустралији, изјавио је данас неименовани извор упознат са овим питањем.
Фото: Pexels/Jon Mishou

Како је рекао, наменски објекти за бомбардере биће постављени у бази Тиндал Краљевског аустралијског ваздухопловства, на око 300 километара јужно од града Дарвина, пренео је Ројтерс.

О развоју догађаја прво је известила аустралијска телевизија Еј-Би-Си (АБЦ), позивајући се на америчке документе.

Премијер Ентони Албанезе рекао је да Аустралија „повремено сарађује са Сједињеним Државама у вези са одбрамбеним савезима“.

„Постоје посете, наравно, Аустралији, укључујући и Дарвин, где су амерички маринци тамо стационирани на ротационој основи“, рекао је Албанезе током конференције за медије.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђијан данас је на редовном брифингу рекао да сарадња између земаља у области одбране и безбедности не би требало да буде усмерена на треће стране.

„Релевантне праксе америчке стране повећале су тензије у региону, озбиљно нарушиле регионални мир и стабилност и могле би да изазову трку у наоружању у региону“, рекао је Џао.

Како се наводи у извештају Еј-Би-Сија, САД су направиле детаљне планове за оно што називају „објекат за операције ескадриле“, суседни центар за одржавање и паркинг за Б-52.

У извештају америчког ваздухопловства наводи се да могућност распоређивања бомбардера дугог домета у Аустралију завршава снажну поруку противницима о способности Вашингтона да пројектује ваздушну снагу.

U Južnoj Koreji otkazane manifestacije i okupljanja zbog žalosti

 

 

Преузмите андроид апликацију.