Почетна > Свет
Свет

САД отварају дипломатско представништво у Тромсеу у Норвешкој

САД ће отворити своју најсевернију дипломатско представништво у норвешком арктичком граду Тромсе, изјавио је данас државни секретар САД Ентони Блинкен.
Фото: Танјуг/Jonas Ekströmer/TT News Agency via AP

Тај регион постаје стратешки све важнији, јер ледена капа која се смањује отвара нове морске путеве и привлачи друге нације које траже углавном неискоришћене природне ресурсе на том подручју, преноси Ројтерс.

“Да бисмо продубили сопствени ангажман на северу, најављујем данас да ће САД отворити испоставу америчког присуства у Тромсеу“, рекао је Блинкен новинарима након састанка министара спољних послова земаља чланица НАТО-а у Ослу.

“За нас је присуство у Тромсеу заиста могућност да имамо дипломатски отисак изнад арктичког круга“, рекао је он.

Блинкенова најава долази три недеље након што је Норвешка од Русије преузела председавање Арктичким саветом, форумом створеним 1996. године да би се расправљало о питањима која утичу на поларни регион.

Земље чланице форума су осам арктичких држава: Русија, САД, Канада, Финска, Норвешка, Исланд, Шведска и Данска, а сарадња између западних арктичких држава и Москве у том форуму је замрзнута од почетка рата у Украјини.

Блинкен је рекао да је приступ САД фокусиран на повећање дипломатије у региону.

Zelenski traži „jasnu odluku“ o budućnosti Ukrajine u NATO-u na julskom samitu

 

Преузмите андроид апликацију.