Почетна > Свет
Свет

САД: Осуђена на 23 године за одавање војних извора у Ираку

Американка која је преводила за Пентагон осуђена је на 23 године затвора због преношења имена америчких доушника у Ираку особи која је повезана са либанским шиитским покретом Хезболах.
Фото: Pixabay/oohhsnapp

Мариам Томпсон (62) признала је да је поверљиве податке предала либанском држављанину у нади да ће бити прослеђене групи коју је Вашингтон означио као терористичку организацију.

,,Казна Томпсоновој одражава озбиљност њеног нарушавања поверења америчког народа, људских извора које је угрозила и војнка који су радили уз њу као пријатељи и колеге“, рекао је Џон Демерс, шеф Одељења за националну безбедност у америчком Секретаријату за правосуђе, наводи се у саопштењу.

Према судским документима, Томпсон је радила као тумач у страној војној бази када је 2017. започела везу путем видео апликације са човеком који је рекао да је повезан са Хезболахом у Либану, преноси Глас Америке.

У саопштењу се наводи да је временом Томпсон развила ,,романтично интересовање за свог саговорника“.

Она је додељена америчким специјалним снагама у Ирбилу, главном граду ирачког Курдистана, у децембру 2019. године, када је јединица покренула ударе против проиранске милиције, који су завршени 3. јануара 2020, смрћу моћног иранског генерала Касима Сулеиманија.

Убрзо након тога, контакт Томпсонове затражио је информације о агентима за које се сумња да су помагали Сједињеним Државама.

Дала му је податке о неколико америчких доушника, укључујући права имена најмање осам људи, којима се приступало кроз персоналне досијее, и информације о америчкој војној тактици.

Федералне власти су је ухапсиле крајем фебруара 2020.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.