Почетна > Свет
Свет

САД: Ослобођена жена која је невина провела 43 године у затвору

Пресуда Сандри Хем у САД, која је била осуђена за убиство, поништена је након што је провела 43 године у затвору, пошто је судија окружног суда у Мизурију Рајан Хорсман пресудио да постоје „јасни и убедљиви“ докази да је она невина.
Фото: Градске инфо

Хем, стара 63 године, осуђена је 1980. године на казну доживотног затвора, за убиство библиотекарке Патрише Јешке, након што је полицији дала инкриминишуће изјаве док је била психијатријски пацијент, преноси Гардијан.

Судија Хорсман је у петак пресудио да је за убиство библиотекарке крив сада покојни полицајац, који је касније завршио у затвору због другог злочина, као и да Хем мора бити ослобођена у року од 30 дана.

Пресуда је донесена након што је правни тим Хем у јануару изнео аргументацију и доказе у случају најдужег затварања невине жене у историји Сједињених Америчких Држава.

„Захвални смо суду што је препознао тешку неправду коју је Хем трепела више од четири деценије“, саопштио је њен правни тим.

Како је наведено, Хем, која је од 12. године била на психијатријском лечењу због слушних халуцинација и касније због употребе наркотика, прво је признала да је крива за убиство да би избегла смртну казну 1980. године, након чега је пресуда одбачена, али је поново била осуђена 1985. године на основу истог признања.

„У неким тренуцима била је под дејством толико лекова да није била способна да држи усправно главу и била је везана за столицу“, навели су њени адвокати, који тврде да је током признања износила контрадикторне и „чињенично немогуће“ изјаве под утицајем лекова, што је суд тада игнорисао.

Правни тим Хем тврди да је полиција злоупотребила њену менталну болест и навела је да да лажне изјаве док је била под утицајем лекова, као и да је прикривала доказе који су указивали на Мајкла Холмана, полицајца тада старог 22 године, чији аутомобил је пронађен у близини места злочина и који је у власништву имао минђуше жртве.

Холман, који је преминуо 2015. године, тада је испитан у полицији, али многи докази током истраге о њему нису никад предати адвокатима Хем.

Судија Хорсман је у пресуди навео да „суд налази да докази директно везују Холмана за овај злочин“.

IDF uvodi dnevne pauze vojnih aktivnosti radi dotoka humanitarne pomoći u Gazu

Преузмите андроид апликацију.