Почетна > Свет
Свет

САД оптужују Русију да шаље офанзивно оружје у свемир, Москва одбацује тврдње

Вашингтон је оптужио Москву да је лансирала сателит, за који америчке обавештајне службе верују да је оружје способно за надзор и напад на друге сателите, што је Русија данас одбацила као лажну тврдњу.
Фото: Танјуг/AP/Sergei Korsakov, Roscosmos State Space Corporation

Америчка свемирска команда је у уторак саопштила да је Русија лансирала противсателитско оружје у исто време када су САД лансирале нови сателит у ниску орбиту, преноси Ројтерс.

САД су раније овог месеца указале на лансирање ракете „сојуз“ , са наводно најмање девет сателита, укључујући COSMOS 2576, тип руске „надзорне“ свемирске летелице са руског лансирног места Плесец.

Према званичницима америчке обавештајне агенције лансирање COSMOS 2576 је било очекивано и о томе су обавештени савезници САД, а уз њега је лансиран и одређен број цивилних сателита распоређених у различите орбите, наводи британска агенција.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков одбацио је данас као лажну вест тврдњу Пентагона да је Русија лансирала противсателитско оружје, напомињуци да је Москва против постављања офанзивног оружја у орбити Земље, преноси ТАСС.

Он је додао да је Русија „увек и доследно“ говорила против постављања оружја за напад и да наставља да развија свој свемирски програм на плански начин.

„Није новост ни лансирање сателита различите намене, укључујуци и оне који се баве јачањем наше одбрамбене способности“, рекао је Рјабков.

Он је позвао Вашингтон да преиспита приступ низу руских предлога у сфер и космичке безбедности, а прес свега, како је рекао, на иницијативу Москве да се изради уговор о прекиду трке у наоружању у свемиру.

Serđo Matarela: EU prolazi kroz najteži period od svog osnivanja

Преузмите андроид апликацију.