Почетна > Свет
Свет

САД: Мекарти положио заклетву и преузео председвање Представничким домом

Републиканац Кевин Макарти положио је јутрос заклетву као председавајући Представничког дома 118. сазива америчког Конгреса.
Фото: Танјуг/AP/J. Scott Applewhite

Након неколико дана застоја и великих политичких уступака, Макарти је обезбедио довољно гласова за избор на положај председавајућег рано јутрос у 15. кругу гласања, преноси Си-Ен-Ен.

У свом првом говору као председавајући Представничког дома, изабрани председник Кевин Макарти поручио је да нови Представнички дом жели да САД победе у економској утакмици са Кином.

„Позабавићемо се америчким дугорочним изазовима – државним дуговањима и успоном кинеске комунистичке партије. Оформићемо двопартијски одбор за Кину који ће истражити како да вратимо стотине хиљада радних места која су се прелила у Кину, а онда ћемо победити у овом економском такмичењу“, поручио је Макарти.

Остали чланови Представничког дома Конгреса су такође положили заклетве чиме је отворен пут за гласање о пакету интерних прописа, које би, према сазнањима Си-Ен-Ена требало да буде одржано у понедељак.

„Као председавајући Представничког дома моја врховна одговорност је према нашој земљи“, рекао је Макарти и негирао да је посланику Мету Гецу, ултра-конзервативном републиканцу, понуђено да председава подкомитетом у замену за подршку Макартијевој победи.

„Никоме ништа није обећано“, рекао је Макарти.

SAD: Četvrti dan bez dogovora o izboru predsedavajućeg Predstavničkog doma

Преузмите андроид апликацију.