Почетна > Бизнис
Бизнис

САД: Мајкрософт кажњен са 18,67 милиона евра, прикупљао информације од деце у Иксбокс

Компанија Мајкрософт мораће да плати казну од 18,67 милиона евра америчкој Савезној трговинској комисији (ФТЦ) због нелегалног прикупљања личних информација од деце без сагласности њихових родитеља.
Фото: Танјуг/AP Photo/Kamil Zihnioglu

У саопштењу ФТЦ наведено је да је Мајкрософт прекршио амерички Закон о заштити приватности деце онлајн (ЦОППА), пошто је без знања родитеља прикупљао информације од деце која су се пријавила у његов Иксбокс (XbOx) систем за видео игрице, преноси Ројтерс.

„ФТЦ је предложио мере уз помоћ којих ће родитељи лакше заштитити приватност своје деце на платформи XbOx „, навео је директор Канцеларије за заштиту потрошача компаније ФТЦ, Семјуел Левин.

Према његовим речима, ове мере јасно стављају до знања да биометријски подаци деце, информације о њиховом здравственом стању или њихови аватари – ликови у виртуелној стварности – нису изузети од закона ЦОППА.

Закон ЦОППА обавезује пружаоце онлајн услуга и сајтове који се оријентишу на децу млађу од 13 година да обавесте њихове родитеље о томе какве личне информације прикупљају и да добију сагласност родитеља пре него што почну да скупљају и користе личне податке деце.

Портпарол Мајкрософта је саопштио да ће се та компанија повиновати захтевима ФТЦ-а и унапредити заштиту података деце.

Spotifaj otpušta oko dva odsto radne snage

Преузмите андроид апликацију.