Почетна > Свет
Свет

САД и Канада постигле споразум о одбијању тражиоца азила

Амерички председник Џозеф Бајден постигао је данас са канадским премијером Џастином Трудоом договор о одбијању тражилаца азила на незваничним граничним прелазима.
Фото: Танјуг/AP Photo/Andrew Harnik

Према договору, Канада ће креирати нови програм за 15.000 избеглица који беже од прогона и насиља у Јужној и Централној Америци, пренео је Би-Би-Си позивајући се на неименоване изворе.

Бајден и Трудо такође су разговарали о низу економских, трговинских и имиграционих питања, а како наводи британски јавни сервис, договор који је данас постигнут представља део напора да се ограничи прилив миграната на незванични прелаз Рокем Роуд између америчке државе Њујорк и канадске провинције Квебек.

Наводи се да је овај договор амандман на Споразум о безбедној трећој земљи између две земље из 2004, према којем мигранти морају поднету захтев за азил у првој земљи у коју стигну, било да су то САД или Канада.

Тај спораум дозвољава и америчким и канадским званичницима да одбију тражиоце азила у оба смера на званичним улазима у лукама, али се то не односи на незваничне прелазе, што је довело до тога да многи мигранти покушавају да уђу у Канаду на местима где нема званичних граничних прелаза, а наводи се да нови договор треба да “затвори ту рупу“.

Власти у Њујорку су прошлог месеца саопштиле да ће обезбедити бесплатне аутобуске карте за мигранте да путују према америчкој граници са Канадом.

Бајденова администрација је такође предложила да се обрачуна са тражиоцима азила на јужној граници САД са Мексиком тако што ће отежати мигрантима да затраже азил када граничне контроле бог ковид-19 буду укинуте у мају.

Na protestima u Francuskoj 457 privedenih, povređen 441 policajac

Преузмите андроид апликацију.