Почетна > Свет
Свет

САД: Гутереш попустио пред руским претњама због иранских дронова

Заменик америчког амбасадора у УН Роберт Вуд рекао је да је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш „очигледно попустио пред руским претњама“ јер није послао истражитеље УН-а у Украјину да испитају олупине дронова које користи Русија, за које САД и друге западне земље тврде да их је испоручио Иран.
Фото: WikimediaComonns/Kuhlmann /MSC

„Жалимо што УН нису покренуле нормалну истрагу по овом питању. УН су очигледно попустиле пред руским претњама“, рекао је Вуд на састанку Савета безбедности УН на расправи о резолуцији о иранском нуклеарном споразуму из 2015. године, преноси Ројтерс.

Русија је раније порицала да су њене снаге користиле иранске беспилотне летелице у Украјини и тврди да УН немају мандат за слање истражитеља у Украјину како би испитали порекло дронова.

Иран је признао да је Москви испоручио беспилотне летелице, али је рекао да су оне послате пре него што је Русија извршила инвазију на њеног суседа у фебруару.

Британија, Француска, Немачка, Сједињене Америчке Државе и Украјина тврде да испорука беспилотних летелица иранске производње Русији крши резолуцију Савета безбедности УН из 2015. године о иранском нуклеарном споразуму.

Пекинг: Руско-кинеска војна вежба јача партнерство две земље

Преузмите андроид апликацију.