Почетна > Свет
Свет

САД би могле да успоре са повлачењем војске из Авганистана

Америчка војска објавила је да би могла да успори са повлачењем из Авганистана, имајући у виду недавне победе које су талибани остварили на бојном пољу.
Фото: Pixabay/oohhsnapp

Портпарол Пентагона Џон Кирби рекао је да 11. септембар и даље важи као крајњи рок за потпуно повлачење америчке војске, али је упозорио да би темпо повлачења могао да се промени, преноси Би-Би-Си.

,,Ситуација у Авганистану се мења како талибани настављају да спроводе ове нападе и врше упаде у средишта округа, а насиље је и даље превисоко. Ако треба да дође до промене темпа или опсега и размера повлачења, било који дан или било које недеље, желимо да задржимо флексибилност да то учинимо”, рекао је портпарол Пентагона.

Он је додао да САД редовно прате каква је ситуација на терену, ,,које могућности имамо, који су нам додатни ресурси потребни да бисмо се повукли из Авганистана и којим темпом”.

,,Све ове одлуке се дословно доносе у реалном времену”, поручио је Кирби.

Званичници Пентагона прошле недеље су рекли да је повлачење америчких војника на пола пута, а насиље у Авганистану се појачало у време када се САД и НАТО припремају да повуку преостале снаге.

Талибани су протеклог месеца интензивирали нападе и преузели контролу над више од 30 округа.

Према наводима локалних медија, они су запленили велике количине војне управе и убили, ранили и заробили више десетина војника.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.