Почетна > Србија
Србија

Ружичасто језеро у Пачиру

Најмлађа бања у Србији, јединствена по лековитости и саставу воде, и по специфично ружичастој боји језера у летњем периоду. Сигурно сте некад гледали слике розих језера у Аустралији и Мексику, и маштали да их видите. Сада имате прилику посетити једно такво у нашој земљи.
пацир
Фото: pacirbanja.com

Термална Пачир бања се налази у општини Бачка Топола, између Старе Моравице и Бајмока.

Од Суботице је удаљена свега 30 км, од Новог Сада око 90 км, а од Београда око 180 км. Изградња бање почела је бушењем термалног бунара 2008. године. Jезеро и сам објекат изграђени су по нацтру господина Золтана Валкаја.

Језеро се простире на површини од 2000 квадратних метара, што је приближно величини два олимпијска базена. На први поглед језеро изгледа мало али ако се решите да га препливате, видећете да поглед зна да превари.

Лековита вода извире на око 1400 м дубине и на самом изворишту температура воде је 72 степена Целзијуса.

Како се вода приближава површини, лагано се хлади на око 35 степени Целзијуса јер се меша са чистом бунарском водом.Температура воде у језеру варира од временских услова и креће се од 28-32 степена Целзијуса.

Магнезијум (Мг) природно хидрира кожу (задржава влагу у рожнатом слоју коже) и помаже у сазревању и диференцијацији кератиноцита (кожних ћелија). То је јако значајно код псоријазе и различитих врста екцема и дерматитиса.

Калијум (К) делује као природна хидратантна крема али делује и као адстригенс (јача тонус коже, затеже боре) и делује као бактерицид. Бром (Бр) умирује и опушта, психу и тело.

Делује и као природни антибиотик али повољно делује и на смањење упалних (инфламаторних) процеса. Значајан је код свих врста дерматоза, псоријазе, екцема и гихтиозе. ​

Натријум (На) помаже да се одржи еластичност коже и повећава капацитет коже да задржава воду. Уклања хиперкератотичне лезије (задебљања мртве коже) ​Хлор (Цл) – делује као дезинфицијенс. ​

Сумпор (С) – помаже синтезу колагена и делује против упалних процеса (акне, розацеа, брже зацељење рана). Делује аналгетски на кожу (смањује свраб и иритацију).

Смањује и отеченост зглобова код псоријазног артритиса и реуме. Калцијум (Ца) – чисти кожу.

пачир
Фото: pacirbanja.com

Истраживања воде из Мртвог мора (Схани и сарадници) доказују да се одређени минерали апсорбују преко коже (бром, магнезијум, калцијум, цинк). Да доспавају у наш крвоток. Тако да, минерали не само да делују благотворно на површини коже већ и на цело наше тело.

Дуго се сматрало да таква апсорпција минерала није могућа.

Вода је слана и садржи око 21г соли по литри воде, што је слична количина соли која се налази и у Јадранском мору.

Заиста, Пачир бања се може сматрати „ружичастом капи“ Панонског мора. Језеро је најдубље на средини око 1.6 метара, прекривено је облим каменчићима који се налазе и на обали. Тамна боја каменчица у језеру је последица таложења соли који се налазе у води.

На боју воде утиче присуство специфичне врсте микро-алге Дуналиелле салине.

Ова микро-алга успева у јако сланим језерима, а у неповољним животним околностима као што је јако УВ зрачење од Сунца. Почиње да ствара пигмент бате-каротен и глицерин да би се заштитила.

Тако боји воду у специфичну ружичасту боју и делује на специфичну густину воде (као да се купате у млеку). То би објаснило феномен зашто је вода у језеру ружичаста само током топлих месеци (јул и август).

Вода је најизраженије ружичаста око поднева, црвенкаста у поподневним сатима. Док је мањег интезитета на заласку и изласку сунца.

Искористите преостале топле дане лета за обилазак лековите дестинације на северу Бачке у малом војвођанском селу. Опустите се за викенд и уживајте у чарима бајковито ружичастог језера.

Zašto se na Ilindan kaže – od Svetoga Ilije sunce sve milije

 

 

Преузмите андроид апликацију.