Почетна > Србија
Србија

Ружић примио победнике европског такмичења у Задру

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић примио је данас основце из Омољице, победнике европског такмичења у познавању саобраћајних прописа, које је од 24. до 27. септембра одржано у Задру.
Фото: Танјуг/Владимир Спорчић

„Мени је велика част да су европски прваци који имају непуних 12 година данас са нама. Ово је велика и значајна златна медаља за нашу земљу, пре свега захваљујући наставном кадру, који су ову децу учили и сигуран сам да ће их извести на прави пут“, рекао је Ружић након састанка са представницима Ауто-мото савеза Србије (АМС С), којима је захвалио на сарадњи.

У конкуренцији 19 држава, наша земља је однела победу на 35. такмичењу одржаном у хрватском Задру, а Ружић је навео да је освојено прво место велика потврда онога што, каже, наш образовни систем може да изнедри.

„Мислим да смо показали да поред регионалне сарадње и компетитивности волимо да побеђујемо, то је за нас природно, а без наставног кадра који је пожртвован, то не би било могуће“, истакао је Ружић у Влади Србије где је организован пријем.

Генерални секретар АМС С Милан Николић честитао је малишанима који су донели златну медаљу из Задра, први пут после 2013. године.

„Честитао бих наставницима који су вредно радили да своје знање покажу на прави начин, велико хвала министру и Министарству који су ову медаљу увеличали на прави начин, како би наставни кадар добио додатну вољу“, рекао је Николић и нагласио да је око 300.000 малишана прошло кроз едукацију о саобраћајним прописима.

Како је нагласио, то их чини бољим учесницима у саобраћају, јер они постају безбеднији и одговорнији.

„Мислим да је то једнако важно, као и такмичарски дух који кроз свој карактер изграђују“, рекао је Николић и поручио да је такмичење било подељено на два дела – полагање тестова и вожња бициклом, а деца из Србије оставила су иза себе са више од 20 бодова другопласирану Летонију.

Учесници такмичења, Лазар Ђукановић и Хана Цхирић из Основне школе „Доситеј Обрадовић“ из Омољице, пренели су за Тањуг да је такмичење било изазовно и комплексно.

„Ово такмичење је било јако тешко, прво смо почели од општинског, окружног, републичког такмичења и после смо отишли на европско. Када су нас прозвали (као победнике), то се само једном доживи“, рекао је Ђукановић.

Његова тим другарица Хана истакла је велику подршку најближих.

„Било нам је баш лепо, имала сам велику подршку породице и другара“, поручила је Цхирић.

Наставник технике и технологије те школе, Миодраг Тасић, рекао је да су претходна искуства са такмичења допринела да наши ученици после девет година, у Задру освоје прво место.

„Деца се припремају са наставницима од када крене школска година. Припремали смо се седам дана у Београду и са великим радом, трудом, ангажовањем успели смо да направимо овакав резултат“, поручио је Тасић и захвалио Министарству просвете и АМС С што им је омогућио такав рад.

Европско такмичење у познавању саобраћајних прописа спроведено је у организацији Светске аутомобилске организације Фиа, а репрезентација која је представљала Србију и АМС С оправдала је улогу фаворита и освојила златну медаљу.

Ово је 4. пут да Србија осваја златну медаљу на том такмичењу, друго место освојила је Летонија, а треће Чешка.

Još 250 radnih mesta u Inđiji

Преузмите андроид апликацију.