Почетна > Свет
Бизнис Свет

Руте: Сложили смо се да морамо да снизимо цену гаса

Оно око чега смо се сложили данас јесете да морамо да снизимо цене гаса у Европи и то није питање само за 27 држава, већ за 44 државе и свих 44 лидера су потпуно сложни и имају заједничку амбицију да донесу мере како би се цене гаса снизиле, изјавио је данас новинарима холандски премијер Марк Руте у Прагу где се одржава скуп Европске политичке заједнице.
mark rutte
Фото: Танјуг/AP/Darko Bandic

Док год су цене гаса високе и инфлација у Европи висока све владе гледају на који начин ће подржати домаћинства и компаније како би могли да изађу на крај са том ситуацијом са високим ценама на тржишту енергената и високом инфлацијом, рекао је он.

На питање како ће то урадити, Руте је рекао да о томе треба да одлучују државе, да је то у националној надлежности, да Холандија спроводи мере, да Француска, на пример, годинама даје супституције, а да друге земље имају своје системе.

„То је индивидуална ствар држава, али ја говорим о колективној мери која би се тицала цена гаса“, истакао је он.

Када је реч о разговорима у Прагу, он је казао да је испољена жеља да се то догоди и да ће се о томе разговарати међу 27 држава чланица.

„Требало би да дође до реализације не сутра, али у блиској будућности, већ смо урадили пуно, разговарали смо о питањима о ограничавању цене, о моделу који би се спроводио, како бисмо радили на зједничкој набавци, о свим тим питањима ћемо разговарати и потом генерални осећај је да треба да поново досегнемо до свих 27 држава и урадимо нешто као 44“, истакао је Руте.

Na današnji dan, 6. oktobar

Преузмите андроид апликацију.