Почетна > Свет
Свет

Руски гас поново тече Северним током 1 у Европу

Руски гас је наставио данас да тече највећим гасоводом између Русије и Немачке након 10-дневног застоја због редовног годишњег ремонта, саопштио је оператер, ублаживши забринутост да ће период одржавања бити продужен, јавља Ројтерс.
Фото: Pixabay

У Европи је владала велика нервоза да ли ће гасовод Северни ток 1 бити поново покренут након годишњег одржавања, а владе су приправне за могућа даља смањења снабдевања.

Поновно стављање гасовода у функцију могло би да потраје неколико сати, рекао је за Ројтерс портпарол компаније Норд Стрим АГ, која је оператер гасовода.

Наруџбине за испоруке гаса преко Северног тока 1 износиле су 29.284.591 KWvh/h у временском периоду од 6:00-7:00 часова по централно европском времену. На веб страници оператера Норд Стрим АГ, физички проток гаса износио је 21.388.236 kvh/h у периоду од 6:00-7:00 часова у односу на нула KWh сат времена раније.

Подаци немачког оператера гасовода Гаскејда, показали су да је проток гаса преко Северног тока 1 до прикључних тачака ОПАЛ и НЕЛ повећан.

Портпарол аустријске компаније ОМВ рекао је да је Гаспром сигнализирао да ће испоручити око 50 посто договорених количина гаса у четвртак, што је на нивоу који је виђен пре затварања цевовода због ремонта.