Почетна > Свет
Свет

Руски БДП убрзао раст у мају на скоро 11 посто

Руски бруто домаћи производ (БДП) забележио је у мају међугодишњи раст од 10,9 посто, пошто се земља постепено опоравља од пандемије ковид-19, саопштило је данас Министарство економије.
Фото: PrtSc/Knowopedia/YouTube

Мајска стопа раста се, према саопштењу министарства, углавном приписује ниској упоредној бази у истом месецу пре годину дана, када су на снази биле рестриктивне мере и ограничења везана за ковид, преноси Russia Today, додајући да се поменута стопа раста не сматра корисним показатељем.

Министарство се зато определило да тренутни раст пореди са четвртим кварталом 2019. године, пре избијања пандемије.

„У односу на ниво БДП-а пре пандемије, у мају је разлика смањена на 0,3 одсто према сезонски прилагођеним подацима“, наводи се у саопштењу.

Министарство је такође ревидирало навише априлску стопу економског раста на 10,8 процената, са првобитно објављених 10,7 посто.

Раст руског БДП-а углавном подстичу неенергетски сектори, укључујући пољопривреду, прерађивачку и грађевинску индустрију, при чему сваки од тих сектора бележи повећање производње од 3,0 процента у односу на период пре пандемије.

„Опоравак приватне потрошње се наставља, упркос благом успоравању у мају 2021. Процењује се да је промет на мало премашио ниво пре пандемије за 1,1 одсто“, додаје се у извештају министарства.