Почетна > Свет
Свет

Руски амбасадор у Шведској позван на разговор у МИП

Амбасадор Русије у Шведској Виктор Татаринцев позван је данас на разговор у Министарство спољних послова Шведске.
Фото: Unsplash/lilzidesigns

„Можемо да потврдимо да је Министарство спољних послова позвало амбасадора на разговор, али не можемо да коментаришемо детаље разговора“, изјавио је извор из Амбасаде за ТАС, преноси Танјуг.

Дневник „Дагенс Нихетер” пренео је раније да су парламентарне странке захтевале да се амбасадор позове на разговор у Министарство спољних послова у вези са коментаром о смрти 28-годишњег шведског држављанина који је учествовао у борбама у Украјини на страни украјинских трупа.

Министарство спољних послова је прво саопштило да нема такве планове, али је данас потврдило да планира да позове на разговор представника руске амбасаде.

У коментару објављеном 25. јула на Фејсбуку, руска амбасада у Шведској је изразила жаљење што медији у Краљевини покушавају да у својим извештајима изграде позитивну и високо моралну слику о овом обичном плаћенику.

Руска амбасада је напоменула да га чињеница да се као странац придружио војсци која се осам година бори против цивила чини злочинцем по међународном праву.

Руске дипломате упозориле су да ће шведским држављанима који остају у редовима украјинских оружаних снага вероватно бити суђено у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици и сампороглашеној Луганској Народној Републици, које неће оклевати да осуде све плаћенике на дуге затворске или чак смртне казне.

Медији у Шведској јавили су 19. јула да је 28-годишњи шведски држављанин, који је раније служио у ваздухопловству Краљевине у Упсали, убијен у близини Харкова.

Према непотврђеним извештајима, неколико стотина Швеђана упутило се у Украјину да учествују у борбеним дејствима.

Poseta Nensi Pelosi Tajvanu potkopala bi veze između Kine i SAD

Преузмите андроид апликацију.