Почетна > Свет
Свет

Руски амбасадор: Рано је доносити закључке о талибанима

Још је рано да се доносе било какви закључци о природи радикалног талибанског покрета у актуелној форми, изјавио је данас амбасадор Русије у Авганистану Дмитри Жирнов.
Фото: Танјуг/AP/Bernat Armangue

„Рано је дати одговор на питање о томе ко су данашњи чланови талибана. Да, они су формирали владу, у којој има један Узбекистанац, који је заменик премијера, и један Таџикистанац, који је на челу војске. Ипак, сви они су из редова талибана. Међутим, треба им судити по делима“, рекао је Жирнов, пренео је ТАС С.

Амбасадор је описао ситуацију у Авганистану као „мозаичну“.

„Неки кажу да су права жена угрожена, али сте имали демонстрације по овом питању које су организовале жене. У исто време, било је и антидемонстрација у организацији људи који су бранили шеријатски закон и исламизацију“, додао је.

Дипломата је додао да нема основа да се каже да ће талибанска владавина проћи без проблема.

„Држава је ушла у нови период, период транзиције власти, без алтернативе за нову власт. Међутим, влада се објективно сусреће са озбиљним проблемима. Нема основа да се каже да ће све протећи глатко, укључујући и мишљење народа о новим владарима. Уколико се социјална и економска ситуација погоршава, а то је врло извесно, онда ће, наравно, сценарио бити тежи“, сматра Жирнов.

Још вести из категорије „Свет“ прочитајте овде.

 

Преузмите андроид апликацију.