Почетна > Свет
Свет

Руске подморнице близу источних обала САД

Амерички Newsweek објавио је текст у коме наводи да је забележено све веће присуство руских подморница близу обала Сједињених Држава. Што је посебно забринуло војне посматраче и пензионисане адмирале НАТО.
руске
Фото: Wikimediacommons/General Dynamics Electric Boat

Свој текст Newsweek започиње уводом у коме наводи да је Руска морнарица извршила обимну модернизацију морнарице после распада Совјетског Савеза. Да поседује подморничарску флоту, највећу на свету. Са чак 58 оперативних подморница на нукеларни погон. Од којих су неке способне да носе интерконтинеталне балистичке ракете са нукеларним бојевим главама које Москва сматра кључним за стратешко одвраћање.

Путин је по Newsweek одлучио да прошири капацитете руске подморничарске флоте. Тако што је кренуо у амбициозну градњу стратешких и нападних нуклеарних подморница. Које сад имају сопосбност да достигну најкритичније циљеве дубоко унутар територије САД, али и централној и западној Европи.

Newsweek се позива на документ Кремља, који је руски председник Владимир Путин потписао 2017. према коме руска морнарица има развојну, оперативну и стратешку улогу. Да мора постојати баланс у четири флоте: Северној, Балтичкој, Црноморској и Далекоисточној до 2030. године.

Зеленски разговарао са Марин, ЕУ би могла да повећа фонд за Украјину

 

Преузмите андроид апликацију.