Почетна > Бизнис
Бизнис

Руска рубља на двогодишњем максимуму према долару и евру

Руска рубља скочила је данас према долару и евру на најивши ниво у последње готово две године, подржана оштрим мерама контроле капитала пошто је Европска унија предложила нови пакет санкција према Русији због догађаја у Украјини.
Фото: Pixabay/Romi_Lado

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен предложила је постепено потпуно окончање увоза руске нафте у року од шет месеци, затим искључење видеће руске банке, Себербанке, из СWИФТ система, и забрану емитовања неких руских медија у европском радиодифузном простору, у настојању да појача изолацију Москве.

На трговању у Москви до 8:43 часова по средњоевропком времену, рубља је ојачала за 2,0 посто према долару на 69,53 рубље, након што је у раним сатима јутрос достигла 68,6250 рубаља за долар, што је њен највиши ниво од јуна 2020, преноси Ројтерс.

Руска валута је такође порасла за 2,1 проценат према евру на 73,19 рубаља, при чему је претходно на раном трговању достигла ниво од 72 рубље за евро, најјачи од фебруара 2020.

Успону рубље на Московској берзи доприносе мере контроле капитала, при чему је забрањено трговање акцијама с кратким позицијама (шортинг), а страним учесницима на берзи је забрањено отуђење акција у руским компанијама без дозволе, додаје британска агенција.

Mišel: EU razmatra dodatnu vojnu pomoć Moldaviji

Преузмите андроид апликацију.