Почетна > Свет
Свет

Русија тражи од суда у Хагу да одбаци случај о геноциду у Украјини

Русија је данас затражила од Међународног суда правде (ИЈЦ) у Хагу да због ненадлежности и „злоупотребе процеса“ одбаци поступак који је Украјина пред тим трибуналом покренула због наводне руске злоупотребе Конвенције о геноциду.
Фото: Танјуг/The State Duma, the Lower House of the Russian Parliament via AP

Шеф московског правног тима при Међународном суду правде, Генадиј Кузмин, рекао је пред већем од 16 судија да је случај Украјине „безнадежно погрешан и у супротности са дугогодишњом судском праксом овог суда“, пренео је АП.

У уводном говору, Кузмин је поновио руске тврдње о неонацистима у Кијеву и повукао паралеле између руског напада на Украјину и ваздушних напада НАТО на Србију 1999. године.

„Украјина не оптужује Русију да је починила геноцид. Украјина, такође, не оптужује Русију да није спречила или казнила геноцид. Напротив, Украјина инсистира на томе да се геноцид није догодио“, додао је Кузмин, пренео је Ројтерс.

Према његовим речима, само то је довољно да се случај одбаци.

„Јер према судској пракси, ако није било геноцида, не може бити кршења Конвенције о геноциду“, истакао је он.

Украјина је покренула случај само неколико дана након руског напада који је почео 24. фебруара прошле године.

Кијев тврди да Русија злоупотребљава међународно право када тврди да је напад био оправдан како би спречила наводни геноцид на истоку Украјине у регионима Луганска и Доњецка.

Руски званичници и даље оптужују Украјину да је починила геноцид.

Русија је данас поновила наводе да је русофобични и неонацистички режим у Кијеву користио Конвенцију о геноциду из 1948. године, коју су обе земље ратификовале, као изговор да се случај нађе пред судом.

Русија жели да се случај одбаци и наводи да суд није надлежан.

Рочишта која ће трајати до 27. септембра неће улазити у меритум случаја и уместо тога су фокусирани на правне аргументе о надлежности.

Судском већу међународних судија вероватно ће бити потребне недеље или месеци да донесе одлуку о томе да ли се случај може наставити.

Ако се то догоди, до коначне пресуде ће вероватно бити потребно да прођу године.

Међународни суд правде (ИЦЈ) разматра спорове између нација у вези са правним питањима, за разлику од Међународног кривичног суда (ИЦЦ), такође, са седиштем у Хагу, који појединце сматра кривично одговорним за кривична дела укључујуц́и ратне злочине и злочине против човечности.

ИЦЦ је издао налог за хапшење председника Русије Владимира Путина за наводне ратне злочине, оптужујуц́и га за одговорност за отмицу украјинске деце.

Evropskoj uniji preti zavisnost od litijum-jonskih baterija iz Kine?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке