Почетна > Бизнис
Бизнис

Русија разматра алтернативу долару у спољној трговини,од јуана до крипто валута

Поравнања у рубљама и јуанима су најперспективнији модели спољних обрачуна Русије у догледној будућности, рекли су за медијску групу РБК стручњаци Института за истраживање и експертизу – ВЕБ.
Фото: Pixabay/TBIT

Експерти ВЕБ-а напомињу да је главни ризик обрачуна у рубљама претња секундарним санкцијама за земље које тргују са Русијом, а проширење употребе јуана прети да повећа зависност Русије од Кине.

ВЕБ је предложио и друге алтернативе плаћању у доларима и еврима, које је РБК назвао „токсичним за Русију“.

Једна од њих је плаћање у другим националним валутама, посебно у дирхамима Уједињених Арапских Емирата и индијским рупијама, наводи се на сајту РБК.

Према економистима, предност дирхама је фиксни курс са чврстим везивањем за амерички долар. Поравнања у рупијама могу бити олакшана присуством филијала руских банака у Индији и сарадњом националних платних система Москве и Њу Делхија.

Друга могућност је стварање јединственог „клириншког центра“ савеза држава пријатељских Русији, а централне банке земаља учесница би одредиле курсеве према главној „клириншкој валути“ у којој ће бити могуће извршити обрачуне.

Даље опције су обрачуни у односу на злато, коришћење криптовалута и токена или стварање дигиталне „златне рубље”.

Према мишљењу експерата, Русија би могла да изда дигитални инструмент плаћања – дигиталну рубљу – која би била подржана златом из међународних резерви.

Pakistan prelazi na barter trgovinu, nema novac za uvoz robe

Преузмите андроид апликацију.