Почетна > Свет
Свет

Русија против именовања Шмита за високог представника у БиХ

Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја успротивио се синоћ именовању Кристијана Шмита за новог високог представника у Босни и Херцеговини, на седници Савета безбедности УН посвећеној стању у БиХ.
Фото: Pixabay/designerpoint

Небензја је рекао да именовање Шмита није легитимно, нити има политичку подршку за одржавање мира и упозорио да ће оно водити у хаос и уништити „све позитивно у последњих 25 година“.

Јесмо ли хтели овај сценарио када смо потписали Дејтон?, упитао је Небензја.

Он је рекао да је Шмит наводно постављен јер процес није био транспарентан, преноси РТРС.

Нисмо сагласни са потврдом именовања Шмита, процес је иначе транспарентан, логичан, уз сагласност БиХ, а онда иде резолуција Савета безбедности УН. Ништа од тога се није десило, потпуно друга слика, навео је Небензја.

Он је истакао да Управни одбор Савета за спровођење мира није ништа потврдио, те да Савет безбедности УН није узео у обзир ставове Русије и БиХ у вези са овим питањем.

Компромиси су важни за Савет безбедности, а овде се избегавала дискусија о именовању и раду високог представника, навео је Небензја.

Руски амбнасадор је истакао да не треба заборавити да само људи у БиХ држе суверенитет и да они треба да одлучују, а не било какав високи представник.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.